Yaş Gruplarına Göre Çocuk Bisikleti Nasıl Seçilir?

çocuk bisikleti nasıl seçilir

Bisiklet bir çocuğa alınabilecek en güzel hediyelerin başında geliyor. Kendi çocukluğunuzu hatırlayın: İlk bisikletinizi, ilk kez bisiklete binişinizi… Denge tekerleklerini çıkarıp da iki tekerlek üzerinde kaldığınız o ilk anı hatırlayın; o heyecan ve korku karışımı duyguyu… Siz de bir çocuğun zihninde unutamayacağı bir anı bırakmak istiyor, fakat nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız yalnız değilsiniz. Nitekim çocuk bisikleti seçimi sanıldığından çok daha zor bir süreç.

İşte bu zorlu süreçte ihtiyacınız olabilecek her türlü bilgiyi bu rehberde bulabilir; çocuk bisikleti özellikleri hakkında detaylı bilgiye ulaşarak çocuğunuz ya da yakınlarınızın çocukları için en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

çocuk bisikleti seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuk Bisikleti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Denge bisikletlerinden ön süspansiyonlu dağ bisikletlerine kadar piyasada birçok iki tekerlekli çocuk bisikleti seçeneği mevcut. Ancak bu kadar çok seçenek varken aramanızı daraltmak isterseniz belli başlı kriterlere dikkat etmelisiniz.

  1. Bisiklet boyutu

Öncelikle işe çocuğunuz için en doğru bisiklet boyutunu belirleyerek başlamalısınız. Nitekim çocuğunuz için çok büyük ya da çok küçük bir bisiklet, onun konforu ve güvenliği açısından dezavantajlar doğurabiliyor. Örneğin çocuğunuz bisikletin üzerine oturduğunda ayakları yere değmiyorsa ya da gidon ve frenlere rahatça ulaşamıyorsa, bu durum onun güvenliğini tehdit ediyor. Nitekim böyle bir bisiklette çocuk, kontrolü sağlayamıyor ve gerektiğinde duramıyor. Aynı şekilde bir bisiklet çocuğunuz için çok küçükse, bu kez dizleri gidonlara çarparak konforsuz bir sürüş deneyimi yaşıyor. Bu durum çocuğun dengesini kurması açısından da sorun teşkil edebiliyor.  Dolayısıyla çocuğunuz için bisiklet seçerken öncelikle onun için en uygun boyutu seçmek gerekiyor.

Çocuk bisikletlerinin boyutları, tekerlek boyutlarına göre sınıflandırılıyor. Tekerlek boyutları ise bisiklet jantı olarak anılıyor. Bisiklet jant seçimi yaparken aşağıdaki tabloyu göz önünde bulundurabilirsiniz:

JANT ÖLÇÜSÜ (İNÇ)YAŞ ARALIĞIÇOCUK BOYU(INSEAM)       İÇ BACAK BOYU
12 inç1-475-100 cm30-43 cm
14 inç3-590-110 cm40-50 cm
16 inç5-8100-120 cm45-55 cm
20 inç6-10110-135 cm53-63 cm
24 inç8-12130-150 cm60-70 cm

Tabloda belirtili değerlerin yaklaşık değerler olduğunu unutmamalısınız. Daha büyük çocuklar için 26 inçlik tekerleklere sahip yetişkin boy bisikletler arasından seçim yapabilirsiniz.

Yukarıdaki tablodan da anlayacağınız üzere çocuklar için doğru bisikleti seçerken jantlar kadar çocuğunuzun iç bacak boyu da önemli rol oynuyor. 5 yaşındaki bir çocuğa önerilen bir bisiklet, 4 yaşındaki bir çocuğa ya da 6 yaşındaki diğer bir çocuğa uygun olabiliyor. Nitekim her çocuk farklı ve her biri de kendine uygun bir bisikleti hak ediyor. Dolayısıyla seçiminizi yaparken bu kısmı göz ardı etmemeniz gerekiyor.

denge bisikletine binen çocuk
  1. Bisiklet ağırlığı

Bisikletin boyutu kadar ağırlığı da çocuğunuzun rahat ve konforlu bir şekilde bisiklete binmesi için önemli bir kriter. Fakat maalesef piyasadaki pek çok bisiklet, çocuklar için fazlaca ağır. Bu da çocukların bisiklet kullanma becerileri ve bisiklet üzerinde hareket etme kabiliyetleri açısından sorun teşkil edebiliyor. Dolayısıyla bisiklet seçerken ağırlık kriterini es geçmemek gerekiyor. 

Aslına baktığınızda bir çocuk bisikletinin ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yaklaşık %50’si kadar olmalı. Bu kurala uymayan ya da çok daha ağır bisikletlerle çocuklar manevra yaparken zorlanıyor, uzun yolculuklarda keyif almaktan ziyade yoruluyorlar.

Bisikletin ağırlığı söz konusu olduğunda kullanılan materyaller de oldukça etkili bir rol oynuyor. Piyasada mevcut bisikletler içinde çelik her ne kadar sağlam ve kaliteli bir seçenek olarak öne çıksa da bisikletin ağırlığını artırabiliyor. Bu noktada daha hafif ve kullanımı daha konforlu bir bisiklet arıyorsanız, tercihinizi alüminyum veya titanyum modellerden yana kullanabilirsiniz. 

  1. Frenler

Bir çocuk bisikletinde mutlaka dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da frenleri. Çocuk bisikletlerinde Coaster fren ve el freni olmak üzere iki farklı fren tipi bulunuyor. Coaster frenler, pedal geriye doğru çevrildiğinde çalışıyor. Bu fren tipi özellikle el ve kol kuvvetinin henüz çok gelişmediği küçük çocuklar için avantaj sağlıyor. 

El ve kol kuvveti gelişen çocukların tercihi ise genelde klasik el freninden yana oluyor. Eğer siz de el frenine sahip bir bisiklet alıyorsanız, fren kollarının, çocuğunuzun minik ve zayıf ellerine uygun bir şekilde, küçük ve yumuşak tasarlandığından emin olmalısınız.

  1. Vites

Sürüş deneyimini daha basit tutmak adına çocuk bisikletlerinde genelde tek vites kullanılıyor. Tek vitesli bisikletler, pedal çevirme kolaylığı açısından da çocuklara avantaj sağlıyor. Çocuklar, yeteneklerini geliştirip daha deneyimli hale geldikçe çoklu vites seçeneği sunan bisikletleri tercih edebiliyor. Dolayısıyla çocuğunuz için bisiklet seçimi yaparken onun şimdiye kadarki deneyimlerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

bisiklete binmeyi öğrenen çocuk
  1. Lastikler

Çocuk bisikletlerinde farklı tiplerde lastiklerle karşılaşmak mümkün: Katı köpük, pnömatik (sadece hava ile şişirilmiş bir lastik), kauçuk, sert plastik, vb. Denge bisikletleri, 12 inç ve 14 inç çocuk bisikletlerinde her türlü lastik seçeneği mevcut olsa da bisikletin boyutu arttıkça pnömatik lastikler ön plana çıkıyor.

Pnömatik lastiklerin en büyük avantajı çocuklara daha iyi kavrama imkanı tanıması. Çocuğun sürüş keyfini doyasıya çıkarması ve yaşadığınız bölgenin arazi koşullarına adapte olabilmesi için bu lastikler farklı sırt tiplerinde geliyor. Dolayısıyla lastik seçimini tüm bu değişkenleri göz önünde bulundurarak yapmak gerekiyor.

  1. Görünüm

Tüm bu özellikler çocuğunuzun güvenliği ve konforu için ne kadar önemli olsa da çocuğunuz en çok bisikletin görünüşüyle ilgilenecek. Dolayısıyla seçimi mutlaka onun zevklerini göz önünde bulundurarak yapmanız gerekiyor. Erkek çocuk bisikleti söz konusu olduğunda daha çok mavi ve turuncuların ön planda olduğu, çizgi karakterlerin ve çeşitli aksesuarların süslediği tasarımlar dikkat çekerken kız çocuk bisikleti alanlar için de yelpaze oldukça geniş: Renkler, püsküller, sepetler ve çok daha fazlası sizi bekliyor.

denge bisikleti

İlk Bisiklet Seçenekleri

Çocuğunuzun ilk bisikleti için değerlendirebileceğiniz üç farklı alternatif var:

  • Denge Bisikleti: Sadece iki tekerlekli ve pedalsız olan bu bisikletlerin amacı çocuğun dengede oturmasını sağlamak. Bisiklet kullanmanın ana kuralı denge kurmak olduğu için pek çok çocuk bisiklet macerasına denge bisikletleriyle başlıyor. 
  • 3 tekerlekli çocuk bisikleti: Pedallı ve yere yakın olan üç tekerlekli bisikletler, bisiklet macerasına yeni atılacak çocuklar için oldukça güvenli seçenekler. Fakat denge bisikletinden farklı olarak çocuğun denge becerisinin gelişmesine katkı sağlamıyor. Ayrıca bu bisikletlerin tasarımı gereği çocukların manevra yaparken de güçlük çekiyor.
  • Eğitim Tekerlekleri: “Denge tekerleri” olarak da bilinen eğitim tekerlekleri, iki tekerlekli bisikletlere takılan ek parçalar. Çocuğunuz belli bir döneme kadar bu tekerleklerle bisiklet kullanıyor; vakti geldiğinde ise denge tekerlekleri çıkarılıyor ve çocuk tam anlamıyla bisiklet serüvenine başlayabiliyor. 

Anlayacağınız güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için çocuğunuza bisiklet alırken çok sayıda kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çocuk bisikleti fiyatları da bu kriterlere paralel olarak değişiklik gösteriyor. Fakat bu noktada en önemlisi sizin önceliklerinizle çocuğunuzun beklentilerinin buluştuğu bir bisiklet seçimi yapmak. Böylece çocuğunuz bisikletiyle birlikte hem güvenli hem de eğlenceli anılar biriktirebiliyor.